Празник на тема „Бит и традиции“ в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“- гр. Елхово

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Днес, учениците, участниците в Проект „Различия, предразсъдъци и толерантност“ на КП 33.15 – 2016 на Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства изнесоха концерт, с който представиха на присъстващите в залата гости разнообразни традиции и обичаи от ежедневието на различните етноси в България. Всички в залата още веднъж се убедиха каква необятна съкровищница е фолклорът.

Участниците в ателие „Аз пея и танцувам“, ателие „Етнография“ и учениците то VIIв клас изпяха песни и изпълниха народни танци. Гостите  проявиха   своето  остроумие  и съобразителност, като отговориха на гатанките, зададени от децата. Мъдростта на народа за морала и живота беше разкрита чрез пословици и поговорки.

Учениците от ателие „Етнография“ се въплатиха в ролите на моми и момци и представиха автентична седянка от нашето минало. Прозвучаха шеги и закачки от времето на нашите пра-пра баби и дядовци.

Гостите се потопиха и в света на ромския фолклор чрез неговите песни, танци и приказки. Оказа се, че между двата етноса има много общи черти, проявени в мъдростта и разбиранията.

Концертът завърши с кръшно право българско хоро.

След това бяха отчетени и резултатите от проведения конкурс „Бит и традиции“ към Проект „Различия, предразсъдъци и толерантност“.

Учениците от цялото училище се състезаваха в три области.

В първата област за рисунка на тема: „Сватбите на различните етноси“ на първо място се класира Кети Радева от 6б клас, на второ място – Александра Никифорова от 3б клас и на трето – Весела Димитрова от 1а клас.

За презентация на тема: „Пролетни празници на етносите“ първо място се присъди на работата на Владислав Стоянов и Георги Иванов от 6б клас. На второ място – Александра Желязкова от 5б клас и на трето – презентацията на Ивета Динкова и Денислава Добринова от 7в клас. Поощрителна награда бе дадена на Георги Христов от 7в клас.

За изработване на сборник „Фолклор на етносите“ първо място зае Теодора Стоянова от 6а клас, второ място – Ана-Мария Илиева от 7б клас, трето място си поделиха Иван Тодоров от 3б клас и Михаил Тодоров от 7б клас. Поощрителна награда беше дадена на сборника на Симона Кръстева, Селина Караиванова и Габриела Йорданова от 7а клас.

Работата на учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово по Проект „Различия, предразсъдъци и толерантност“ им даде не само знания за бита и традициите на различните етноси, но ги научи на толерантност и разбиране.