Ученици от ОУ”Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово с награда от Фолклорен фестивал „Тунджа пее и танцува“ – 2017 год.

Трио “Цветен камертон“ при ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово взе участие в големия фолклорен празник за града и общината – фестивала „Тунджа пее и танцува“, който се организира за втора година от Община Елхово, съвместно с НЧ „Развитие – 1893”.  Събитието се състоя на 26 и 27 май 2017 година.

Фестивалът е с конкурсен характер и има за цел съхраняване на българските народни песни и танци – извор на непреходната сила на българския корен и дух, носещи посланията на националната култура и популяризиране на изворния фолклор по поречието на река Тунджа, Тракийската и Странджанска фолклорни области.

Град Елхово посрещна малки и големи певци, танцьори и свирачи от общините Тополовград, Свиленград, Харманли, Тунджа, Стралджа, Бургас, Шумен, Ямбол, Сливен, Нова Загора, Раднево, Елхово и др. Жителите  и гостите на града се радваха на изпълненията на професионалисти и на любители на българската народна музика, станаха свидетели  и на красотата на пъстрите носии от различните краища на страната ни. 

Журито, което оценяваше изпълненията на участниците беше в състав – Цвети Радева – етномузиколог, автор и водещ на фолклорни предавания по програма „Хоризонт“ на БНР, Ташо Барулов – директор на Музикалното училище в гр. Котел и Мая Тодорова – хореограф-педагог и възпитаник  на Фолклорен ансамбъл ”Тракия” гр. Пловдив.

Журито беше възхитено от изпълнението на песните „Ходила Яна“ и „Бре, де се е чуло и видяло“ на ученичките от нашето училище Никол Хаджиева, Ева Трендафилова, Цветелина Димитрова – трио „Цветен камертон“ с ръководител Стоян Иванов и присъди II награда, която е голямо удовлетворение за труда на децата и техния учител. На триото беше връчена и Грамота за участие във фестивала „Тунджа пее и танцува“ – 2017 год.