5 ОКТОМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА УЧИТЕЛЯ

 

На 5 октомври в България и още над 100 държави по света се отбелязва Деня на учителя. Идеята за това идва от състоялата се през 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът „Препоръки, касаещи статуса на учителя“.

По повод годишнина от приемането на препоръките, ЮНЕСКО предприема инициативата да наложи 5-ти октомври като международен ден на учителя и това става факт през 1994 г., когато Световният ден на учителя се отбелязва за първи път.

В България учителите винаги са имали изключително сериозен принос за развитието на обществото. По времето на Възраждането те са сред пионерите, поставили основите на възстановяването на националното ни самосъзнание.

Учителската професия изисква редица качества като търпение и себеотдаване, поради което тя е смятана за призвание. 

Днешният ден е прекрасен повод да се обадим на любимите ни учители и да ги поздравим за празника им. 

Ученици от ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово също поздравиха с радиопредаване и изразиха своето уважение и респект към труда и усилията на своите учители.

 

         СКЪПИ УЧИТЕЛИ,

поздравяваме всички, които са пренесли през времето любовта към знанието и непреходните духовни ценности на народа ни! Нека не пресъхва изворът на вдъхновението Ви, независимо от превратностите и  трудностите на времето, в което живеем. Необходимостта от училище и учители е била и ще бъде, така както националният ни дух има нужда от Вашата подкрепа! Пожелаваме Ви здраве, лично щастие, професионални успехи и търпение по трудния път към знанието ! 

         ЧЕСТИТ  ПРАЗНИК!