Приключи работата по проект „С професионализъм и доверие“

ОУ “Св.Св. Кирил и Методий” – гр. Елхово приключи работата си като партньор по Проект BG051РО001-4.1.04-121 “С професионализъм и доверие” на сдружение ЦОПСИ гр. Ямбол.

Проектът е по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” на Министерство на образованието, младежта и науката – Процедура BG051РО001-4.1.04

Партньори по проекта са:

  •  ОУ “П.Р. Славейков”-гр. Ямбол
  • ОУ “Н. Петрини”-гр. Ямбол
  •  ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”-гр. Елхово

По проекта в училището се създадоха 3 алтернативни ателиета с по 12 ученици във всяко от тях.

  •  Ателие “Работа с глина”
  •  Ателие “Музика”
  •  Ателие “Рисуване”

Освен дейността в ателиетата за децата, се организираха и проведоха 3 еднодневни екскурзии до: гр. Котел, гр. Казанлък и до гр. Велико Търново и 3 еднодневни излети до близки местности: Кабиле, Св. Троица и Бакаджика.

С работна група от 6 учители се проведоха 3 обучения, на които учителите бяха обучени да работят с тестове, да интерпретират резултати, да оформят и излагат експертно становище.

8 учители, преподаващи на деца със СОП, се включиха в цикъл от 4 семинара:

А. Семинар “Педагогическите възможности и ограничения при обучения на деца със СОП”

Б. Мотивационен семинар “Мотивация и развитие на човешки ресурси в сферата на образованието”

В. Семинар “Съучениците на децата със СОП – общуване, развиване на толерантност и подкрепа”

Г. Семинар “Повишаване на родителската активност”.

С родителите на децата със СОП се проведоха 4 еднодневни семинара:

“Те винаги са интелигентни в нещо – децата с проблеми в развитието“

“Когато децата порастват – сексуалността и нейното развитие”

“Въпросите за раждането и смъртта – общото и различното между хората”

“Проблемите на юношите”

На 25.04.2012г. в гр. Елхово се състоя публична дискусия. В нея взеха участие партньорите по проекта: ОУ “П. Р. Славейков”-гр. Ямбол, “Н. Петрини” – гр. Ямбол и ОУ “Св.Св. Кирил и Методий”- гр. Елхово.

Бяха представени презентации за дейността на проекта.

На 22.11.2012г. в училището бе организирана изложба, която отрази процеса на работа на децата в ателиетата: “Работа с глина”,  “Музика” и “Рисуване”.

На 15.12.2012г. се проведе хепънинг под надслов “Храбрият оловен войник” с учениците от училищата, партньори по проекта.

Домакин на мероприятието бе ОУ “П. Р. Славейков” – гр. Ямбол.

Учениците от нашето училище подредиха изложба от изработени изделия в интерактивно ателие “Работа с глина” и рисунки, картички и снежинки, изработени в интерактивно ателие “Рисуване”.

Участниците от трите училища имаха възможност да изработят самостоятелно изделия от глина или хартия; да нарисуват картичка и рисунка  и да покажат своите възможности като певци, артисти и танцьори. Учениците от ОУ “Св.Св. Кирил и Методий” – гр. Елхово се представиха с две народни песни, изпълнени от участниците в интерактивно ателие “Музика”, сценка “Училищни неволи”, индивидуално участие на Александър Ташев от 3”в” клас със стихотворението “Благодаря” на Михаил Лъкатник и танц по песента на Майкъл Тело “Ако те хвана”, превърнала се в хит.

Същият ден в хотел “Кабиле” – гр. Ямбол, се проведе дискусия. Тя бе посветена на образователните дейности  с деца със СОП (специални образователни потребности). Участваха педагози от трите училища – партньори, представители на държавни и общински структури и представители на НПО, работещи в тази проблемна област. Направен бе публичен отчет за реализирането на проекта, обмен на добри практики и постигане на сътрудничество при решаване на конкретни проблеми чрез представяне на три презентации, отразяващи моменти от дейностите на проекта. В рамките на дискусията една от авторките представи и последното издание на сдружение ЦОПСИ – методическия наръчник “Когато в класа ми има дете със СОП”.

На 18.12.2012г. в конферентната зала на хотел “Кабиле” – гр. Ямбол, се проведе заключителната пресконференция.

На пресконференцията се презентираха дейностите по проекта и постигнатите крайни резултати.

Ръководителят на проекта – Живко Цирков сподели удовлетворението си от съвместната дейност с трите основни училища: ОУ “П.Р. Славейков”-гр. Ямбол, ОУ “Н. Петрини”-гр. Ямбол, и ОУ “Св.Св. Кирил и Методий”-гр. Елхово, и от успешното реализиране на проекта “С професионализъм и доверие”.

Снимките са направени в ОУ “П.Р. Славейков”-гр. Ямбол по време на заключителния хепънинг “Храбрият оловен войник”.

[nggallery id=42]