В подкрепа на детската безопасност

2На 22.10.214 г. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – град Елхово се проведе учебно мероприятие на тема: „В подкрепа на детската безопасност“. Организатор  на тази инициатива е Комисията по безопасност на движението към училището.

Пред учениците от начален етап лекция  изнесе г-н Арабаджиев – полицай от РУП – Елхово. Той подробно запозна учениците с основните правила за движение и пресичане на пешеходна пътека тип “зебра”, както и на местата, когато няма такава. Припомни за ранното смрачаване през есента и зимата. Тогава децата се прибират по тъмно и в неосветените участъци при пресичане те са в голям риск, да бъдат блъснати от автомобил, чийто шофьор е заслепен от насрещни автомобили и същевременно не е намалил скоростта. Затова посъветва децата да носят връхни дрехи, чанти, ранички, обувки със светлоотразителни елементи.

Членове на Комисията по безопасност на движението представиха две презентации с обща тема: „Децата на пътя“. С тях по забавен начин припомниха за светофарната уредба, за това, че малките деца трябва да пътуват обезопасени в детско столче или върху детска седалка /с колани/.  Учениците бяха посъветвани да напомнят на своите родители да не шофират в нетрезво състояние и също да използват предпазен колан.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ДЕЦАТА И ЮНОШИТЕ

1.  Винаги спазвайте правилата за движение и пресичане. Често тротоарите са заети от паркирани коли. Оглеждайте се много внимателно, когато се налага да слезете на платното. Когато се наложи да пресечете оживена улицата, по-добре е учениците да се съберат в компактна група и  преминат през платното  само  при зелен сигнал на светофара, или – ако няма светофар – само когато платното е напълно свободно, без приближаващи от двете страни автомобили.
2.  Никога не пресичайте платното тичешком. Спрете до бордюра, огледайте се внимателно първо наляво, после надясно и  направете крачка на платното, само когато не приближават автомобили, които са в опасна близост. След като прецените, че сте в пълна безопасност, без колебание преминете по пешеходната пътека.
3.  Когато пресичате оживени кръстовища със светофарна уредба,  не бързайте да навлизате на платното веднага след като светне зеленият сигнал за пешеходци. Въпреки разрешаващия сигнал, първо се огледайте в  двете посоки, защото винаги има автомобили, които навлизат в кръстовището  в последния момент, на червено, и то с висока скорост.
4. Не пресичайте между паркирани автомобили. Шофьорът не може да забележи дете с нисък ръст, което се опитва да пресече между колите и не би успял да спре и го предпази при внезапното му появяване на платното.
5. Много от пострадалите деца и юноши  в момента на катастрофата са били пътници в автомобилите, карани от родители, приятели и близки. Тогава те се оказват безпомощни потърпевши. Когато се возите в  автомобил,  по-добре седнете на задната седалка. Ако баща Ви не е осигурил обезопасителна седалка или столче с колани, би трябвало да настоявате да ви купи, за да ви превозва безопасно до училище и обратно. По-големите ученици с по-висок ръст задължително трябва да ползват стандартните предпазни колани в автомобила.

6. Ако се страхувате да пресечете улицата, заради бързо движещи се многобройни автомобили, помолете някой възрастен да ви преведе през платното.
7. След учебните занятия по обратния път до дома децата често започват игри и то на платното или близо до него. Не участвайте в тези игри, защото може да се увлечете и да излезете внезапно и без оглеждане на платното. Предупредете и другите деца за опасността.
8. При пресичане на улици вечер или сутрин, по тъмно, правете това на места с работещо улично осветление, за да сте видими за водачите.

[nggallery id=163]