ИЗЯВА НА ГРУПИТЕ ПО ИНТЕРЕСИ КЪМ ПРОЕКТ „ТВОЯТ ЧАС” В ОУ“СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ – ГР. ЕЛХОВО

Днес, 21.12.2016г. учениците от І до VІІІ клас, участници в Проект BG05M20P001-2.004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)” – фаза 1, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове отбелязаха чрез публична изява и изложба на своите творби едни от най-обичаните и тачени празници по цял свят – Коледа и Нова година.

Да споделят предпразничното настроение с учениците и техните учители, ръководители на групи присъстваха Пенка Костова – заместник-директор, представители на Съвета за мониторинг „Твоят час” – Стела Терзиева, Иван  Иванов,  Катя Кръстева,  Виолета Иванова, ръководители на групите за обучителни трудности и родители.

Участниците в групата за занимания по интереси „Художествено слово” подготвиха и представиха рецитал на тема „Вълшебството на Коледната нощ”. Учениците рецитираха под звуците на песента „Тиха нощ, свята нощ”. Със своите вълнуващи изпълнения пренесоха присъстващите в тишината на нощта, в която се е родил спасителят на хората Иисус Христос. С много артистичност децата рецитираха прекрасни коледни и новогодишни стихотворения, създадоха атмосфера, в която всички присъстващи да почувстват магията на изкуството. Те споделиха, че в навечерието на най-светлия християнски празник всички сме по-добри, по-усмихнати и щастливи, защото Коледа носи усещането за нещо свидно и мило, за семеен уют и тържественост, а целият свят грее с милиони светлинки и пъстри гирлянди.

Във връзка с предстоящите Коледни и новогодишни празници учениците от групата за занимания по интереси „Аз уча Английски език”  се запознаха с начина на празнуване на Коледа в други страни и от други народи. Те изработиха и украсиха коледни елхи, научиха нови пожелания и разучиха песни за Коледа на английски език. Техният поздрав към гостите бе с две стихотворения на английски език – „Коледно дърво” и „Снежен човек”.

            Групата по интереси „Етнография” проучи и подготви информация, относно българските традиции при отбелязване на Коледа. Участниците запознаха присъстващите на изявата гости с традициите и обичаите, свързани с Рождество Христово, като показаха възстановка на Бъдни вечер.

Своето отношение и чувства към коледните празници показаха и учениците от групата за занимание по интереси „Цветен камертон”. С много желание те разучиха песни, подходящи за предстоящите празници. Звънливите гласчета звучаха в прекрасното изпълнение на песента „Коледа е”. Под звуците на „Коледна песен” децата танцуваха  коледен танц и  приповдигнаха настроението на всички. Накараха  гостите да запеят и да ги аплодират от сърце.  

За празничното настроение през седмицата допринесе изложбата на групата по интереси „Кулинарство и здраве”. С голямо любопитство и задоволство всички разгледаха фантастичните творения на учениците, които представиха „Коледна трапеза”. Ястията бяха направени с много любов и търпение и представени във фоайето на първия етаж. Върху синия бяха подредени: боб, леща, пълнени сухи пиперки с боб и ориз, орехи, мед, ябълки, мушмули, грозде, питка със свещ, гевреци, кавръм – 11 броя постни ястия. Питката носеше символите: кръст, слънце, грозде, житен клас – означаващи берекет. Изготвени бяха три сурвачки, украсени с пуканки, люти чушки и кравайчета. На трапезата присъстваше чесън, тиква и кана с вино. Впечатление направиха и коледните сладки във формата на елхички, снежинки и камбанки, поръсени със скреж, които внасяха съвременен елемент на битовата софра. Коледното дърво бе украсено с много голямо желание и настроение. Всичко бе допълнено с яркочервените багри на автентични престилки и месали.

С интерес бе разгледана и изложбата от произведенията, сътворени от групата по занимания интереси „Сръчни ръце”. Малките сръчковци бяха изработили невероятни предмети от цветна хартия. Най-малките участници в проекта „Твоят час” твориха картички, маски и сурвакници. Красивите бурканчета-свещници, изработени от техните ръчички, ще зарадват семействата им в Коледната нощ.

Най-добрите художници от училище са участниците в групата за занимания по интереси „Аз рисувам”. Всички гости имаха удоволствието да се насладят на багрите, характерни за наближаващите празници и представени в рисунките и картичките, изработени от учениците. Във всяка творба личеше индивидуалността и виждането на ученика,  сътворил предмета на изкуството.

Кулминацията бе изпълнението на песента „Весела Коледа”.

 

Празникът завърши с пожелание всички да повярват в магията на Коледа!

Да бъдат здрави, щастливи, заредени с позитивна енергия, силен дух и вяра в доброто!

 

За  Новата 2017 година участниците пожелаха:

            Да бъде мирна и честита!

            Да бъде спорна и добра!

            Да бъде много по-добра, успешна

            за целият български народ!

            В мир децата да живеят,

            Да играят и да пеят!

            Сто години да живеят!