Кампания за учител-будител в дигиталната епоха, в която се включи и ОУ“Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово

За седма поредна година в Деня на будителите Националният център за безопасен интернет обявява началото на кампанията си за 2017 година „Учител-будител в дигиталната епоха“.

Целта на инициативата е да насърчи диалога между ученици и учители по теми, които подпомагат развитието на дигитална и медийна грамотност и безопасното поведение в интернет.

За втора поредна година темата на „Учител-будител“ е развиването на дигиталната и медийна грамотност на учениците. Това е изключително важно за формирането на основни умения и успешни стратегии за справяне в ерата на дигиталните технологии в ключови сфери от живота: учене, намиране и оценка на информация, активно гражданство, намиране на работа, забавление и общуване.

Учителите Катя Кръстева и Диана Камбурова проведоха познавателни уроци с учениците от втори и пети клас за петте основни сфери на дигитални компетенции. Работеше се с план за урок за ученици 1-4 клас и план за урок за 5-12 клас, с презентация за 1-4 клас и презентация 5-12 клас, разработени от  Националния център за безопасен интернет. Използваха се и  казуси, които служеха като отправна точка за дискусия.

След направения обзор и запознаване с темата, учениците с интерес изгледаха презентациите и се включиха активно в коментираните теми. Уроците припомниха нуждата от спазване на правилата за безопасно сърфиране в Интернет, видовете заплахи в мрежата и как да се предпазят от тях. Интересът им бе провокиран, а почти всички ученици осъзнават, че знанията им са недостатъчни и искат да знаят повече за това, как да се борят със заплахите в мрежата.

Националният център за безопасен интернет работи за повишаване на дигиталната грамотност на децата и младите хора. 

В случай на нужда потърсете Национална телефонна линия за деца на телефон – 116 111 и Консултативна линия към Центъра за безопасен интернет на телефон 124 123