Кукерски празник

В ОУ „Св.св.Кирил и Методий“- град Елхово бе организиран конкурс за кукерски маски. Учениците от първи до седми клас заедно с учителя по изобразително изкуство, с много фантазия и въображение сътвориха интересни маски. Те бяха изложени и разгледани от учениците. За  кукерските игри и  ритуала, който се провежда в началото на Великия пост или на Сирни понеделник учениците научиха в представената презентация.

Кукерите танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа, а за плодородие и здраве извършват обредни (символични) действия като оране, сеитба и други. Кукерите се маскират и започват да гонят злите духове. Кукерските игри и обичаи се изпълняват само от мъже, главно ергени. Кукерите са облечени в обичайните булчински и младоженски костюми, с  кожи, имат кожени маски на главите или са с начернени лица. На кръста са окачени звънци (чанове), в ръка се държи обагрен в червено дървен прът с привързан накрая парцал за измитане на пещта.

Кукерските игри целят чрез специални магически танци и страшните маски да бъдат уплашени и прогонени завинаги злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата  година.Кукерите обхождат домовете с пожелания за здраве, плодородие и благополучие, при което се събират подаръци от стопаните (брашно, боб, яйца и др.).

Повечето от маските са с дървена конструкция. Върху нея се налепят разноцветни конци, лепят се парченца разноцветни платове, огледала, лъскави пайети и други елементи. Маската трябва да е по-грозна и по-страшна, за да се изплаши злото. Най-старинни се считат маските представящи вида на овен, козел и бик. Въздействието на маскираните кукери допълнително се подсилва и от звука на окачените по тях медни и тучени (ляти, бронзови) звънци. Някои маски имат две лица. От едната страна носът е чип и лицето е добродушно; от другата носът е гърбав, а лицето зловещо. Тези маски са символ на доброто и злото, които съществуват неразделно в света и са неотменими. Голямо значение за символиката на маските имат и цветовете на украсата. И тук преобладава червеният цвят – символ на плодовитостта на обновяващата се природа, на слънцето и огъня; черният цвят олицетворява земята и нейната богиня майка, а белият е символ на водата и светлината.

Кукерските игри са един от специалните дни в България, когато всичко е шумно, цветно,бодро и жизнерадостно. Един празник на открито съчетал в себе си минало и настоящето.