ЗА ДА ИМА ДУХОВНО ИЗРАСТВАНЕ

За да обогатят знанията си и да оценят обединителната сила на идеята за независимост и просвета, учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ посветиха седмицата преди празника 1-ви ноември на проучвания и творчески изяви. Интересът им бе насочван от библиотекарката и учителите към въпросите: Кого народът нарича „будител“? Кои известни творчески личности, революционери и учители са оставили ярка следа в историята ни като вдъхновители на всенародния подем за свобода и просвета? Кога за пръв път е честван празникът на народните будители? Кой министър на просвещението е внесъл предложението?

Денят на народните будители тук е на особена почит. Учители и ученици са възприели: „Първи ноември да се празнува като всенароден празник на заслужилите българи…“

Учениците от 1-ви, 2-ри, 3-ти и 4-ти клас изработваха табла, лапбук със снимки, попълваха работни листи и подредиха изложби в класните стаи. Научиха много в интересни разкази и презентации за народните будители.

С беседа в часа на класа учениците от 5-ти, 6-ти и 7-ми клас представиха  десeтки дейци на просвещението и на национално-освободителните ни борби. От училищната библиотека им бе предоставена богата информация, оформена в централното фоайе, от която научиха кои са известните будители от родния край. Разгледаха книги с творби и илюстрации на писатели, историци, учени и изследователи от епохата на Възраждането.

Ученици от 3-ти „а“ и 3-ти „б“ клас в групата на целодневната организация на учебния ден подредиха изложба със свои рисунки, сполучливи портрети на Левски, Раковски, Паисий, Райна Княгиня, Елин Пелин.

Изложбата на най-малките, първокласниците, подготвена в групата ЦОУД представи тяхната сръчност да изрязват и лепят лапбук с портрети, поздравителни картички за празника и книгоразделители. Децата от 2-ра и 3-та група на ЦОУД показаха старание в писането, отразено в листи за краснопис, и в решаването на игрословици със скрити имена на ярки будители.

Седмицата, посветена на празника приключи с радиопредаване, в което ученици от 5-ти „б“ клас изпяха песните „Ден на будителите“ и „Хубава си моя горо“; рецитираха стихове. С поздрав се включиха и  представители на класовете  от Ученическия съвет на училището.

Удовлетворението от този труд утвърди замисленото от 1922 г. честване на 1-ви ноември: „ Да стане един постоянен национален празник в памет на всички труженици на българското национално и просветно-културно възмогване и преуспяване на българския народ.”