Представителна изява „С магията на детската книга” на групата „Художествено слово“ по проект „Твоят час“

На 06.04.2017г. учениците от групата за занимания по интереси „Художествено слово” с ръководител Миглена Терзиева от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – гр. Елхово, участващи в Проект на МОН BG05M20P001-2.004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)” – фаза 1, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове  проведе публична изява, посветена на месеца на книгата в училищната библиотека.

Гости на събитието бяха г-н Пенко Ханджиев – директор на училището, представители на Съвета за мониторинг „Твоят час” – Стела Терзиева, Катя Кръстева, Виолета Иванова и Мариана Тонева, учители и родители.

Празникът започна с решаване на кръстословицата „Кой ще ме познае? с имена на приказни герои, които бяха разпознати от учениците с лекота и много знания. Те откриха скритата вълшебна дума „книга”, която е истинско съкровище за човека. Тя е най-верният му приятел. Книгата е способна да промени света, защото е богатство и възпитава ценни добродетели.

Учениците представиха своите виждания, чрез съчинения на тема: „Книгите- извор на мъдрост”, „Какво е словото за мен?” и  „Защо обичам книгите?”.

Във връзка с 2 април – Международният ден на детската книга, който съвпада с рождения ден на датския писател Х. Кр. Андерсен – „вълшебният разказвач на нашето детство”, присъстващите си припомниха някои от най-красивите и вдъхновяващи цитати на автора, които бяха изписани на флипчарт.

Гостите се потопиха и в необятния приказен свят на Андерсен, чрез изразителното четене от учениците на откъси от приказките „Новите дрехи на царя”, „Оловният войник”, „Палечка”, „Грозното патенце”, „Малката русалка”, „Малката кибритопродавачка”, „Принцесата върху граховото зърно”. С голямо желание децата създадоха и илюстрации по любими книжки и приказки. Нарисуваха предпочитани герои и създадоха комикси.        

По случай Международният ден на книгата и авторското право – 23 април учениците показаха своите рецитаторски умения, като представиха стихотворенията „Обич към книгата” и „Любима книга” на поетесата Веса  Паспалеева и „Родна реч” от Ран  Босилек.

Участниците в проекта доказаха, че обичат книгите. Разбират ги и изразяват своето мнение по въпроси, свързани с литературните произведения и техните герои. Откриват в тях безброй нови светове и най-различни чудеса. Преживяват интересни приключения, срещат се и  познават невероятни приказни герои, на които искат да приличат. Независимо, че живеят в 21 век, те показаха, че книгите могат да се конкурират с дигиталния свят. Разкриха своите изпълнителски и творчески способности. Пожелаха на всички гости да четат повече книги за доброто, за ценностите в живота и за приятелството, като скъпоценен камък, който трябва да се пази, защото те са живата връзка между поколенията. Всички се почувстваха удовлетворени и щастливи от преживяното в света на книгите.

Отправиха пожелание чрез изпълнение на прекрасни стихотворения всеки да покаже най-доброто и светлото, което носи в себе си, както и радостта и надеждата да озарят всеки дом във връзка с предстоящият християнски празник – Великден.